Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Scheidsrechter in beeld: Marco Frank

Wie is Marco Frank? 

Ik ben 51 jaar, geboren, getogen en woonachtig in Groenlo. Samen met Joyce Kemkens ouders van Jesper (18) en Bibi (15). S.v. Grol is onze club. Jesper voetbalt in Grol JO19-1 en Bibi in Grol MO17-1. Zelf speel ik ook nog en ben ik al heel lang als vrijwilliger actief bij deze mooie club in diverse commissies en besturen. Ook zit ik al bijna 30 jaar in de organisatie van het Internationale Marveldtoernooi.

Maatschappelijke loopbaan? Welke opleidingen heb je gevolgd? 

Ik heb Chemische Technologie gestudeerd aan de Universiteit Twente in Enschede. Na het afronden van de 1e fase heb ik daar ook nog een promotie-onderzoek gedaan. Vervolgens ben ik als process engineer op de centrale research afdeling van Akzo Nobel begonnen in Arnhem. Na zes jaar overgestapt naar de research afdeling van Sasol in Enschede. Daar werk ik inmiddels al weer 18 jaar als senior engineer. Sasol is een Zuid-Afrikaans bedrijf die brandstoffen en chemicalien maakt, met vestigingen over de gehele wereld. Momenteel ben ik betrokken bij de opstart van een grote nieuwe fabriek in Amerika.

Heb je ergens gevoetbald; zo ja, waarbij?

Ik voetbal vanaf mijn 9e bij s.v. Grol, begonnen in de E1. Alle selectieteams doorlopen. Heb een aantal invalbeurten in Grol 1 gehad, maar tot een vaste plaats is het helaas nooit gekomen. Wel circa 10 jaar in Grol 2 gevoetbald. Daarna in de lagere teams. En ik voetbal nog steeds, nu in 35+3. Daarnaast ook nog behoorlijk wat jaren in de zaal gevoetbald bij Grol 1 zaal en Grol 2 zaal.

Hoelang ben je al scheidsrechter en wanneer wist je dat je scheidsrechter wilde worden? en waarom? 

Ik ben nu sinds drie jaar scheidsrechter. Daarvoor wel eens een wedstrijdje gefloten, maar nooit structureel. Drie jaar geleden ging ik meer wedstrijden fluiten. Om lekker in beweging te zijn, om de club te helpen en ook om de teams van Jesper en Bibi van een scheidsrechter te voorzien. Daarnaast is elke wedstrijd een sportieve uitdaging om goed te leiden en geeft het een kick als dit ook lukt.

Wil je iets vertellen over jouw loopbaan als scheidsrechter?

Ik merkte dat ik er steeds meer plezier in kreeg. En heb besloten om de cursus verenigingsscheidsrechter te doen. Zeer goed bevallen. Na alle teams van de Grol wel een keer gefloten te hebben, waaronder ook oefenwedstrijden van Grol 1, 2, O23 en JO19-1, merkte ik dat het fluiten van de selectieteams me het meeste uitdaging gaf. Begin dit jaar de knoop doorgehakt dat ik dit ook wel in competitieverband wilde doen en heb mij opgegeven voor de cursus SOIII. Ik was de oudste van de groep, de jongste was 14. Haha. Ik heb daar weer veel geleerd en fluit dus nu sinds april 2019 voor de KNVB. Voorlopig heb ik mij opgegeven voor de jeugdwedstrijden op zaterdag. Op zondagmorgen fluit ik dan nog vaak senioren B-categorie bij de club. Sinds kort in een uitwisseling met andere clubs in Oost Gelre. Bevalt mij uitstekend.

Hoe ga je om met de commentaren rond en op het veld?

Ik probeer als eerste naar mij zelf te kijken en de wedstrijd goed te leiden. Als men een andere mening heeft over de juistheid van mijn beslissing, dan ga ik er vaak even heen en leg ik uit wat ik gezien heb. Vaak is er dan al begrip voor de beslissing. Bij vervelende of agressieve opmerkingen roep ik de speler bij me en geef aan dat ik dit niet tolereer. Indien het een ouder of toeschouwer betreft geef ik aan dat ze de mond moeten dicht houden. Vaak is dit voldoende. Ik heb één keer een wedstrijd gestaakt omdat ouders van de tegenpartij begonnen te schelden en bleven schelden op een Grolspeler.

Welke leuke ervaringen heb je mee gemaakt tijdens jouw wedstrijden?

De mooiste ervaring vind ik dat beide teams lekker kunnen voetballen, en puur met het voetbal bezig zijn. En dat beide ploegen na afloop van de wedstrijd zeggen een lekkere wedstrijd te hebben gespeeld en tevreden zijn over de leiding. De mooiste ervaring voor mij daarbij was vorig seizoen de oefenwedstrijd tussen DZC ’68 O21 tegen Grol O23.

Had of heb je een voorbeeld als scheidsrechter?

Ik heb een groot aantal voorbeelden, eigenlijk meer inspiratiebronnen. Als organisator van het Marveldtoernooi heb ik een groot aantal regionale scheidsrechters, jonge talentvolle scheidsrechters uit binnen- en buitenland, maar ook scheidsrechters uit het betaalde voetbal mogen begroeten op ons toernooi. Te denken valt bijvoorbeeld aan Rob Dieperink, Dennis Higler, Jeroen Sanders, Kevin Blom, Raymond van Meenen, Serdar Gözöbüyük en Roelof Luinge. Door ze daar aan het werk te zien, onder het genot van een drankje met hun de visie op de arbitrage te discussieren en ze dan later bij de topwedstrijden in Nederland en internationaal aan het werk te zien dat motiveert enorm. Ieder heeft zo zijn eigen sterke punten, maar wat ik in ieder van hen bewonder is de rust en het zelfvertrouwen dat ze uitstralen. Dennis Higler en Rob Dieperink zijn dan degenen die ik wel nauwlettend volg. Gerard Schurink en Dick Wagendorp (samen met Alie natuurlijk) brengen als ex-toernooi scheidsrechter elk jaar nog een bezoek aan het toernooi, wat erg leuk is en de betrokkenheid toont. Dick is voor mij het voorbeeld dat ik nog behoorlijk wat jaren mee kan. En dan ook nog mijn oom Willy Dorsthorst, die liet zien dat je met humor veel kunt oplossen in het veld.

En dan de vragen van …  

Levensmotto? Ga er vanuit dat iemand het positief bedoelt.

Bewondering voor? Mensen die zich vrijwillig op diverse vlakken voor de gemeenschap inzetten.

Angst voor? Vogels.

Hobby`s? Alles wat met voetbal te maken heeft.

Ambities? Eredivisie jeugd fluiten. Waaronder de klassieker 🙂

Carnaval of wintersport? Carnaval in Grolle.

Slechte eigenschap? Te perfectionistisch.

Schouwburg, boek of film ? Humor in de schouwburg.

Avondje stappen of etentje? Avondje stappen.

Bier, water of wijntje? Grolsch.

Wie zijn jouw voorbeelden? Alle mensen die werk, hobby en privé goed kunnen combineren.

Krijg inspiratie van? Ajax die de halve finale Champions League haalt.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen? Per motor door alle landen van Zuid Amerika trekken.

Ultieme doelstelling? Leuke dingen blijven doen.

Tot slot, waar zien wij jou over 10 jaar?  Hopelijk nog steeds actief als scheidsrechter.

Deel dit bericht