Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Historie

Toen de vereniging 40 jaar bestond is er een spelregelwedstrijd gehouden. Deze werd gewonnen door Vios Beltrum, voorzitter Hartman reikt de beker uit.

De historie van onze scheidsrechtersvereniging begint in 1950. Aangezien veel scheidsrechters die in de regio Winterswijk woonden, maar lid waren van de scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken werd besloten door de scheidsrechters uit de regio Winterswijk om zelf een scheidsrechtersvereniging op te richten. Dit uiteraard in goed overleg met het toenmalige bestuur van de scheidsrechtersvereniging Doetinchem en Omstreken. Wij hebben nog altijd goede contacten met de groep Doetinchem, wij bezoeken  ieder jaar elkaars jaarvergaderingen en ieder jaar wordt er gespeeld om de Johan Breuer bokaal. Genoemd naar ons erelid Johan Breuer die in het verleden veel heeft gedaan voor onze vereniging.  

De oprichtingsvergadering die plaats vond op 4 februari 1950 ten huize van de heer Scholten, woonachtig in Winterswijk, die toen ook gelijk werd gekozen tot voorzitter. De officiële oprichtingsdatum is 4 februari 1950 en er meldden zich gelijk 25 scheidsrechters aan als lid van de nieuwe vereniging. De trainingen vonden in het begin plaats bij voetbalvereniging Fortuna in Winterswijk en later bij de voetbalvereniging Grolse Boys. Voor een dertigtal jaren geleden zijn wij gaan trainen bij de atletiek vereniging A.S.V. in Eibergen, waar wij momenteel nog steeds gebruik mogen maken van de accomodatie. 

Onze clublokalen waren in het verleden “de Brakkenplaats“, het City Centrum en Mijer allen in Groenlo. Naast de trainingen vinden momenteel veel van onze activiteiten plaats bij A.S.V. in Eibergen. 

In de beginjaren waren meerdere bekende scheidsrechters lid van onze vereniging, te weten de heren Graas, Nijhuis en Becks. Ook hadden wij een drietal vrouwelijke scheidsrechters te weten Ginie Wassink, Annie Stortelers en Regien Konink. De laatste floot zelfs een aantal jaren internationaal als FIFA scheidsrechter. Een van onze leden, de heer Jan Manuel; floot jaren in het betaalde voetbal. Hij is bekend van de wedstrijd AJAX – Helmond Sport waarin Johan Cruijff de strafschop samen met zijn ploeggenoot Jesper Olsen benutte. Over deze manier van het nemen van de penalty is daarover veel ophef geweest, maar spelregeltechnisch kon het.

Later in de geschiedenis van onze vereniging floten Jeroen Abbink, Luuk Hoopman en Raimond Smit wedstrijden in het betaald voetbal, zij kwamen veel in actie in de eerste divisie. Momenteel fluit alleen Rob Dieperink in het betaald voetbal. Daarnaast hebben wij op dit moment een aantal, goede, jonge scheidsrechters waarvan wij hopen dat zij in de toekomst door kunnen stoten naar de top van het amateurvoetbal of nog hoger. 

Willie Dorsthorst
Erevoorzitter  

Scheidsrechter Jan Floors in actie.