Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Scheidsrechter in beeld: Roy Meulenkamp

Ditmaal stellen wij Roy Meulenkamp aan u voor in ‘Scheidsrechter in beeld’. Roy is alleen geen scheidsrechter meer, maar vervult een andere functie binnen de SWO. Hoe dat komt en wat hij doet, leest u in deze editie van ‘Scheidsrechter in beeld’:
Wie is Roy Meulenkamp?:

Tja, lastig te zeggen over jezelf. Dat laat ik liever aan anderen over. Door
onderstaande vragen te beantwoorden zal er wel het een en ander duidelijk worden over wie ik ben! Ik ben 40 jaar jong en getrouwd met Esther. Samen hebben we 3 geweldige kids, Nina van 13 jaar en onze
dubbeldooier Didi en Mats bijna 11 jaar.

Maatschappelijke loopbaan? Welke opleidingen heb je gevolgd? 

Ik heb na het afronden van de toenmalige LTS eigenlijk alle opleidingen gedaan die betrekking hebben op het worden
van metselaar. Daarna nog de opleidingen assistent uitvoerder en KOB (kaderopleiding bouwbedrijf)
De opleidingen voor metselaar waren in het kader van het leerlingwezen, dus 4 dagen werken en 1 dag naar school. Zodoende was ik dus al vroeg aan het werk. Nog steeds zit ik in de metselwereld, alweer ruim 12.5 jaar bij metselbedrijf Hollink uit haaksbergen in de functie van voorman metselaar. Hier heb ik de dagelijkse leiding over het metselwerk op voornamelijk grote projecten. Momenteel zit ik op een klus in
Arnhem, hier maken we een appartementencomplex van 100 appartementen.

Heb je ergens gevoetbald; zo ja, waarbij? 

Tot mijn 12e heb ik aan waterpolo gedaan. Hierna
heb ik tot mijn 20 bij onze plaatselijke zwart witte trots gevoetbald.

Hoelang ben je al scheidsrechter en wanneer wist je dat je scheidsrechter wilde worden? En waarom?

Ik ben ongeveer 15 jaar aktief geweest als scheidsrechter, ongeveer
3 jaar als clubscheidsrechter bij Sp Neede. Daarna als bondsscheidsrechter gefungeerd. Tja, wanneer wist je dat je scheidsrechter wilde worden? Als voetballer verschillende vooral
clubscheidsrechters meegemaakt die in mijn ogen niet goed floten. Ik heb altijd gezegd dat wanneer ik niet meer kan, mag of wil voetballen dan ga ik fluiten, dat moet toch beter kunnen. Toen ik was geopereerd aan mijn knie was het advies om niet meer te voetballen, daarbij opgeteld mijn manier van voetballen werd het tijd om de scheidsrechterscursus te volgen.

Wil je iets vertellen over jouw loopbaan als scheidsrechter?

Mijn loopbaan als scheidsrechter begon bij Sp Neede, hier heb ik na het volgen van de BOS-cursus 2 jaar lang om en om het vierde- en het dames elftal gefloten. Doordat ik hier eigenlijk steeds meer lol in kreeg
en het me makkelijk afging werd het tijd om mijn horizon te verbreden en heb mij bij de KNVB aangemeld. Hier ben ik ongeveer 12 jaar actief geweest als scheidsrechter. Mijn eerste wedstrijd was
tussen een halve liter elftal van VIOD Doetinchem tegen een halve liter elftal van Veluwezoom. Een mooie vuurdoop voor mij als jonge scheidsrechter. De spelers van beide ploegen zagen zichzelf als een
evenbeeld van Ronaldinho Gaúcho, maar dat was niet helemaal waar en reageerden dat redelijk af op mij. Nadat ik hier mijn draai had gevonden mocht ik meerdere promoties meemaken en kwam op het niveau
van de 2e klasse standaard van het zondag terecht. Veel mooie wedstrijden mogen fluiten en vanzelfsprekend ook minder mooie wedstrijden en ook enkele k*twedstrijden. Helaas kwam na een tijd met klachten te hebben rondgelopen de diagnose dat ik artrose in mijn enkel
heb, er zit dus praktisch geen kraakbeen in mijn bovenste spronggewricht. Het advies was dan ook om niet meer hard te lopen. Hiermee kwam er dus abrupt een einde aan mijn scheidsrechterscarrière, want om een wedstrijd te leiden vanuit de middencirkel dat is iets waar ik te fanatiek voor was. Het niet meer
kunnen fluiten was iets wat ik moeilijk kon accepteren. Na een paar jaar bijna niet op een voetbalveld te zijn geweest heb ik vorig seizoen mijn lol om wedstrijden te bekijken weer teruggevonden. Nu ben ik dan
ook regelmatig te vinden bij wedstrijden van de zwarthemden uit Neede.

Hoe ga je om met de commentaren rond en op het veld?

Het omgaan met commentaar is iets waar ik denk ik in de loop van de tijd beter mee om heb leren gaan, doordat ik op een gegeven moment over een echt goede conditie beschikte zat ik er meestal wel kort op en was er minder reden om commentaar te hebben. Daarnaast is een humoristisch antwoord ook vaak voldoende om het commentaar te laten stoppen

Welke leuke ervaringen heb je mee gemaakt tijdens jouw wedstrijden?

Mijn mooiste wedstrijd welke ik gefloten heb was een derby in de buurt, dit was tussen een volkse club en een wat meer elitaire club. Bij de wat elitaire club was op dat moment een trainer actief die naar mijn bescheiden mening nogal arrogant was en dacht de punten wel even op te halen. Helaas voor hem werd het 5 – 1 voor de volkse club. Toen heb ik stiekem wel gelachen om een trainer die van een (te) zelfverzekerd persoon aan de zijlijn stond, veranderde in een heel klein mannetje die onderuitgezakt in de dug out zat. Ook bij het napraten in de bestuurskamer heb ik hem niet gezien. In deze tijd was ik op mijn
fitst, en durf ik dan ook wel te zeggen dat ik daar een goede wedstrijd heb gefloten.

Had of heb je een voorbeeld als scheidsrechter?

Een voorbeeld heb ik nooit echt gehad.

Jij bent momenteel trainer van de groep Winterswijk; Kun jij vertellen waarom het zo belangrijk is voor iedereen om te komen trainen?

Buiten het feit dat een goede conditie een vereiste is om een wedstrijd te leiden, is het veel meer bij onze trainingsgroep. Elke week wordt het wel en wee van iedereen op de training besproken. Waar ben je geweest, wat heb je meegemaakt en vooral elkaar tips geven en ondersteunen wanneer nodig. Dit klinkt misschien wat zwaar maar doordat je met mensen bij elkaar bent die dezelfde hobby ambiëren heb je ook meer begrip voor elkaar. Een voetballer, trainer of toeschouwer beleeft een wedstrijd heel anders dan de scheidsrechter. Daarnaast is het natuurlijk een sociaal gebeuren waarbij we ondanks of misschien beter dankzij de nodige humor echt wel wat presteren op het veld.

En dan de vragen van … 

Wat is je Levensmotto? Heb ik niet echt, als ik wat in moet vullen dan WZAWZDB.

Voor wie heb je bewondering? Veel verschillende mensen, ik zet hier geen namen neer zodat ik niemand kan vergeten.

Heb je ergens angst voor? Nog nergens voor.

Wat zijn je Hobby`s? Mijn gezin, kamperen en voetbal kijken.

Heb je Ambities? Minimaal 100 worden

Wat kies je liever; carnaval of wintersport? Carnaval

Heb je slechte eigenschappen? Ik heb altijd gelijk

Waar gaar je liever heen; schouwburg, boek of film? Schouwburg, wel iets met humor.

Wat doe je liever; avondje stappen of etentje? Een etentje, al is een avond stappen ook erg gezellig.

Bier, water of wijntje? Moeilijk kiezen, toch maar een biertje dan.

Wie zijn jouw voorbeelden? Heb ik niet echt.

Waar krijg je inspiratie van? Het boeken van resultaten en of vooruitgang.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen? In mijn blote kont op een opblaasbare eenhoorn een ritje maken van cuba naar IJsland!

Heb je een ultieme doelstelling? Met z`n allen gezond blijven.

Tot slot, waar zien wij jou over 10 jaar? Dat hangt er vanaf waar jezelf bent.

Deel dit bericht