Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Scheidsrechter in beeld: Jesse Nijmeijer.

Deze keer stellen we in de rubriek ‘Scheidsrechter in beeld’ een van de jongere scheidsrechters van de SWO aan u voor. Namelijk; Jesse Nijmeijer.
Wie is Jesse Nijmeijer?:

Ik ben 19 jaar, geboren in Zwolle waar ik nu ook studeer en op kamers woon. Ik heb in Enschede gewoond en in 2006 ben ik verhuisd naar Winterswijk waar mijn ouders nog steeds wonen. In het weekend kom ik nog altijd terug om ze te zien en om te fluiten in de Achterhoek. Ik ben lid van FC Winterswijk als vrijwilliger, maar gestopt met voetballen. Ik doe aan atletiek en ga daarnaast graag naar de sportschool.

Maatschappelijke loopbaan? Welke opleidingen heb je gevolgd? 

Ik heb havo gedaan op het Gerrit Komrij College, tussen Havo 4 en Havo 5 ben ik op uitwisseling gegaan naar Florida met de Rotary Youth Exchange daar heb ik één jaar High School gevolgd. Nu studeer ik journalistiek op hogeschool Windesheim. Ik ben bezig aan mijn tweede jaar.

Heb je ergens gevoetbald; zo ja, waarbij? 

Ik ben begonnen bij SKVW in Winterswijk. Sport Kweekt Vriendschap Winterswijk, mooier kun je het niet hebben. Daar voetbalde ik met veel plezier tot dat de fusie kwam met vv Winterswijk en WVC. Iedereen was daar boos over, maar uiteindelijk denk ik dat FC Winterswijk een fantastische club is geworden. Daar heb ik gevoetbald tot de A-junioren.

Hoelang ben je al scheidsrechter en wanneer wist je dat je scheidsrechter wilde worden? En waarom?

Ik ben scheidsrechter vanaf mijn 14e, dat is nu 5 jaar. Ik wilde nooit scheidsrechter worden, tot dat mijn vader zei dat er een cursus was bij FC Winterswijk. Hij bedoelde het voor de grap, omdat ik als irritante puber niet tegen zijn commentaar kon. Hij zei daarom: “Ga die cursus maar doen, dan gaat het vast beter.” Ik vond het best een leuk idee en ik ben heel blij dat ik het heb gedaan.

Wil je iets vertellen over jouw loopbaan als scheidsrechter?

Ik ben begonnen bij de club als pupillenscheidsrechter. Na de E-tjes en F-jes kreeg ik al vrij snel de D-tjes erbij. Deze wedstrijden vond ik het leukst, omdat het op groot veld was. Na twee jaar heb ik de cursus verenigingscheidsrechter gevolgd. Na mijn tussenjaar in Amerika heb ik de SO-III cursus gevolgd waardoor ik nu 1,5 seizoen voor de KNVB fluit op zaterdag bij de jeugd.

Hoe ga je om met de commentaren rond en op het veld?

In het begin vond ik het echt heel erg. Dan was ik de hele zaterdag doodziek van een fout die ik had gemaakt. Dan kon ik de commentaren ook niet echt aan. Nu ben ik eraan gewend en kan ik vaak wel genieten van alle mensen die soms langs de zijlijn staan. Het is prachtig dat er zoveel emotie loskomt bij het voetbal, alleen kan het soms wat beschaafder en wat minder. Toch ben ik zelf ook veel te fanatiek als ik voetbal speel of op de tribune zit bij De Graafschap, dan ben ik net zo’n mafkees. Als het commentaar gewoon over een beslissing van mij gaat kan ik het heel goed hebben. Als trainers het op de man gaan spelen kan ik het wat minder goed hebben. Een voorbeeld: “Je hebt totaal geen persoonlijkheid”, en dat de hele wedstrijd door. Daar kon ik mee dealen, maar het is wel heel triest en ik werd een beetje geïrriteerd

Welke leuke ervaringen heb je mee gemaakt tijdens jouw wedstrijden?

De leukste ervaringen van het fluiten vind ik als er goed voetbal wordt gespeeld in combinatie met harde duels. Dan moet je scherper dan ooit zijn. Als het dan ook nog spannend is maakt dat de wedstrijd compleet. Wanneer een speler met geel op zak daarna ook nog na je toe komt en zegt dat je heerlijk hebt gefloten kun je niet blijer van het veld afstappen.

Had of heb je een voorbeeld als scheidsrechter?

Ik heb niet echt een voorbeeld. Ik kan er wel van genieten als een scheidsrechter heel erg goed fluit. In Nederland zijn dat een paar namen en Europees lopen heel wat goede scheidsrechters rond. Bas Nijhuis vind ik niet heel goed in de beslissingen die hij maakt, maar hoe hij met spelers omgaat vind ik fantastisch. Hij kan met iedereen geinen en staat heel relaxed op het veld. Ik hoop ook altijd dat ik zo relaxed op het veld sta, maar waarschijnlijk ben ik bij sommige beslissingen nog te geconcentreerd waardoor ik niet die rust kan bewaren.

En dan de vragen van … 

Wat is je Levensmotto? Alles komt goed!

Voor wie heb je bewondering? Vrijwilligers die zoveel voor een organisatie of club willen doen.

Heb je ergens angst voor? Slangen

Wat zijn je Hobby`s? Sporten, heel veel sporten

Heb je Ambities? Heel erg goed worden in de journalistiek, een goede scheidsrechter worden op een hoog niveau bijv. Tweede Divisie

Wat kies je liever; carnaval of wintersport? Natuurlijk wintersport!

Heb je slechte eigenschappen? Soms iets té competitief of ambitieus.

Waar gaar je liever heen; schouwburg, boek of film? Schouwburg, lang niet geweest wel erg leuk!

Wat doe je liever; avondje stappen of etentje? Een etentje, al is een avond stappen ook erg gezellig.

Bier, water of wijntje? Wijn bij het eten, maar bier in de kroeg.

Wie zijn jouw voorbeelden? Herman van de Zandt, Huib Modderkolk, Jeroen Wollaars

Waar krijg je inspiratie van? Een dag meelopen in het NOS Gebouw. Werkelijk fantastisch om mee te maken. Het geeft je inspiratie, maar ook enorm veel motivatie.

Wat zou je absoluut nog eens willen doen? Zo ver mogelijk liften door Europa en zien waar je terecht komt.

Heb je een ultieme doelstelling? Mijn eigen radioshow op radio 1 of een eigen talkshow.

Tot slot, waar zien wij jou over 10 jaar? Op de Nederlandse velden om te fluiten en hopelijk in Hilversum aan het werk in de journalistiek.

Deel dit bericht