Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Scheidsie en het coronavirus

Dan ben je de man die altijd met grote mate van zekerheid beslissingen moet nemen en nu weet je het ook ineens niet zeker meer…..

Is die hoest een eerste teken van het corona-virus of is het een logisch gevolg van het met 104 km/uur van een berg af skiën? Is die verhoging zorgwekkend en waar ligt eigenlijk de grens tussen verhoging en koorts? En zei je moeder vroeger niet dat koorts goed was, omdat het betekende dat je lichaam aan het werk was om een virus de deur uit te werken? Een hoop vragen waarop niemand je nu een antwoord kan geven. Dan zijn de spelregels veldvoetbal toch een stuk makkelijker, hoewel dit voor de meeste voetballers ook al uitdaging genoeg is.

Feit is dat de competitie nu stil ligt en dat we geen idee hebben of, en zo ja, wanneer deze weer wordt hervat. Waar onze niet-voetballende partners al jaren tot onze grote irritatie roepen “dat het maar een spelletje is”, drukt de huidige situatie ons met de neus op de feiten, dat ze daar eigenlijk altijd gelijk in hebben gehad. Wie had ooit kunnen denken dat we zomaar een aantal weken totaal niet meer geïnteresseerd zijn in de volgende spannende wedstrijd? Dat de vraag wie er kampioen wordt inmiddels al lang is verdrongen door de vraag wanneer er überhaupt weer gevoetbald kan worden. Als scheidsrechter ben je iedere dinsdag weer in afwachting van de nieuwe aanstelling en je hoopt dan een mooie pot te krijgen. Ook dat vaste verwachtingsvolle moment is nu even helemaal verdwenen.

En hoe vult de scheidsrechter nu zijn dagen? Sommigen spijkeren hun spelregelkennis nog een beetje bij en doen dan de maandelijkse spelregelquiz van de scheidsrechtersvereniging (zie www.swowinterswijk.nl). Het valt deze scheidsrechter in ieder geval op dat veel collega’s maar ook voetballers er voor kiezen de buitenlucht op te zoeken, mede geholpen door de inmiddels ingetreden lente. Lekker wandelen met de hond rond een recreatieplas, in een park of in een bos. Frisse lucht is meestal goed, dus zolang we anderen niet besmetten lijkt dit een redelijk alternatief.

Maar deze scheidsrechter is er inmiddels wel klaar mee. Ik wil rennen, ik wil de bal zien rollen, ik wil spelers duels zien uitvechten en ik wil weer degene zijn die met veel overtuiging een beslissing kan nemen. Want net zoals voetballers op dit moment even zonder hobby zitten, geldt dit zeker ook voor de scheidsrechters. Ik denk dat we allemaal niet kunnen wachten tot het allemaal weer begint, maar we zullen nog even geduld moeten hebben en laten we vooral ook de aanwijzingen van de deskundigen volgen, zeker omdat een aanzienlijk deel van het scheidsrechterskorps ook nog eens in de risicocategorie valt.

Dus als we straks hopelijk weer gewoon kunnen voetballen en ons kunnen bezig houden met de belangrijkste bijzaak ter wereld, bedenk dan dat iedereen op zijn niveau, inclusief de scheidsrechter, daar voor zijn plezier loopt en het “maar een spelletje is”.

Deel dit bericht