Pre-loader
Scheidsrechtervereniging Winterswijk e.o.

Adriaan Inia bij de SWO.

Op donderdag 17 oktober jl. was Adriaan Inia te gast bij de scheidsrechtersvereniging Winterswijk eo. De geboren Fries was uitgenodigd door Willie Dorsthorst om uitleg te geven over de werkwijze van de KNVB op het gebied van arbitrage.
Adriaan Inia:

Er waren op de donderdagavond 25 SWO-leden aanwezig om naar het verhaal van Adriaan te luisteren. Hij begon zijn lezing door zichzelf voor te stellen. Adriaan Inia; 55 jaar (volgende week 56) en geboren in gytsjerk (giekerk, red.) is mede door zijn vader begonnen met het fluiten. ‘Hij was ook scheidsrechter. Daardoor ben ik begonnen met fluiten’. In het begin de C-jeugd en later steeds hoger. Tot 1995 heb ik op de C-lijst gefloten in het betaald voetbal samen met Pieter Vink en Eric Braamhaar. Door terugkerende pijn in de kuiten ben ik met fluiten gestopt.

Adriaan: ‘ik ben toen begonnen als assistent-scheidsrechter, binnen het jaar mocht ik internationale wedstrijden vlaggen. Ik mocht op pad samen met René Temmink, Eric Braamhaar en Pieter Vink. Samen met René Temmink, Rob Meenhuis (ASR) en Eric Braamhaar (4de official) mocht ik de wedstrijd om de Europese Super Cup leiden tussen Liverpool en CSKA Moskou; 3-1 n.v. In 2009 na de wedstrijd Roda JC – Feyenoord ben ik gestopt als assistent, Pieter Vink wist van niks. Na de wedstrijd zei ik tegen hem: ‘zo dit was het dan’’. Na nog een aantal jaar gefloten te hebben voor de KNVB op amateurniveau ben ik helemaal gestopt. 32 Jaar in functie geweest als (assistent-)scheidsrechter.

Daarna ben ik begonnen in Zwolle als leidinggevende arbitrage van district Noord/Oost, dit heb ik 2,5 jaar gedaan. Inmiddels ben ik ontwikkelaar arbitrage. In deze functie ben ik aan het kijken welke manieren er het beste toegepast kunnen worden in de arbitrage. Dit doe ik samen met Kevin Blom, Sander de Brito roque en Johan Melles (de oud rugby speler en commentator rugby, red.). Wij zijn momenteel bezig om het rapportage systeem te veranderen. Roy Meulenkamp geeft aan dat de COVS-groepen hierbij een ondersteunende rol kunnen vervullen. Inia beaamt dit en geeft aan dat dit inderdaad tot de mogelijkheden behoord. Adriaan: ‘de scheidsrechters hierin zo goed mogelijk helpen. Hierbij hebben wij de vrijwilligers hard nodig.’

Scheidsrechters tekorten?

Er werd door verschillende personen afgevraagd waarom er zoveel scheidsrechters op de zaterdag en zondag over zijn, terwijl er wel van tekorten gesproken wordt. Volgens Adriaan komt dit door de meerdere fusies die er zijn geweest, hierdoor zijn er toch een behoorlijk aantal wedstrijden minder. Ook het besluit van verenigingen om van de zondag naar de zaterdag te voetballen kost ons wedstrijden. Daarom zijn er toch een veel aantal scheidsrechters over. Dit is voor de KNVB ook een uitdaging.

Wellicht zullen er een aantal scheidsrechters van zondag gevraagd worden om incidenteel te gaan fluiten op zaterdag. Voor het aanstellen hebben wij een bepaald systeem, die rekening houdt met het aantal wedstrijden dat iedereen fluit en heeft gefloten. Ook moeten wij rekening houden met de tijd en afstanden dat iedereen aangeeft. ‘In de Achterhoek is er nog een mooie balans van scheidsrechters’.

Over het geheel genomen staat er een 20% aan scheidsrechters op de reservelijst. In de lagere groepen is dit 30%. Kijk vaak in je OP of wedstrijdzaken-app voor eventuele wedstrijdwijzigingen. De weekenddienst is erg druk omdat veel mensen op het laatste moment afzeggen. Omdat ze, naar eigen zeggen, ‘van de trap zijn gevallen’.

Een scheidsrechter kan binnen 32 dagen geen zelfde team krijgen om te fluiten. Daarnaast kun je ‘maar’ 5 verenigingen opgeven als blokkade. ‘Kans op een extra weekend reservelijst is dan wel groter’. Verhinderingen kunnen tot 21 dagen voor de wedstrijddag worden doorgegeven. Anders moet je dit via de wedstrijdzaken-app, mail of telefoon doen. Mailen kan naar noordoost-scheidsrechterszaken@knvb.nl.

Voor verdere info, bekijk het bestand ‘Hoe heurt het eigenlijk’:

Promotie/Degradatie

Adriaan Inia: ‘Het afgelopen jaar zijn er 29 voordrachten geweest voor promotie, hiervan zijn er 7 gehonoreerd. De volgorde van selecteren: kwaliteit, leeftijd in combinatie met toekomstperspectief, aanwezigheid bij themabijeenkomsten en de spelregeltoets. Voordrachten voor promotie die ingediend worden door COVS-groepen zullen niet worden gehonoreerd. KNVB bepaalt uiteindelijk wie er promoveren; de aanstellers in overleg met de district voorzitters. De rol van praktijkbegeleiders wordt onderzocht hoe dit beter ingevuld kan worden. Wanneer je wilt overstappen van zaterdag naar zondag (of v.v.) doorgeven voor 15 mei.

Inia: gemiddeld vijf keer per seizoen wordt er door ons actie ondernemen omdat er kaarten niet zijn doorgegeven. Het afgelopen jaar heeft dit 1 keer tot een schorsing geleidt.

Aan het eind van de avond werd Adriaan Inia bedankt voor zijn komst en hij ontving een vleesschaal van de voorzitter. Mochten er nog vragen zijn kun je deze mailen naar adriaan.inia@knvb.nl

Voor andere vragen, kijk op KNVB Assist.

Deel dit bericht